Tilakäsittely
Tilalla kuolleiden eläinten käsittelyä ja hävittämistä säännellään EU:n sivutuoteasetuksella ja Ruokaviraston ohjeilla (ks. Ruokaviraston sivut).
Apuvälineet
Tilalla tapahtuvan käsittelyn helpottamiseksi ja raadon laadun parantamiseksi selvitetään mahdollisuudet erilaisten apuvälineiden käyttöön. Apuvälineitä ovat esim.
- Kannellinen muovialusta
- Pressu
- Betonibunkkeri
- Kylmäsäilö
Ajoväylät
Olennainen osa tilakäsittelyn kehittämistä on tilan ajo-väylät. Tähän liittyviä tekijöitä ovat:
- noutopaikan sijainti ja merkintä (tarkka osoite tai koordinaatit),
- kunnon yhteys yleiseltä tieltä noutopaikalle sekä
- mahdollisuus ajaa suoraan raadon viereen ilman peruuttelua ja vekslaamista.
Tietojen oikeellisuus
Tuottajan antamien tietojen oikeellisuus auttaa niin ajo-järjestelyssä kuin noudon fyysisessä toteutuksessa. Tälläisiä asioita ovat mm.:
- korvamerkit kunnossa,
- osoite/koordinaatit kunnossa,
- oikeellinen tilaus,
- oikea EU-tunnus;
- tarkat yhteystiedot (mm. puh ja sposti);
- oikea nouto-osoite;
- oikea laskutusosoite,
- tulevien uusien sähköisten tilausmuotojen suosiminen.
Noudon kestoaika
Noutotapahtuman kestolla on suuri merkitys raatokeräilyn kokonaisuuteen. HELOS-järjestelmä mahdollistaa tilakohtaisen noutoajan seurannan. Noutotapahtuman kestoon voivat vaikuttaa sekä tuottaja että kuljettaja. Järjestelmä tuottaa suunnitellun noutoajan, joka voidaan välittää tuottajalle.
Noutoprosessi voidaan jakaa seuraaviin osiin:
- nouto alkaa kun käännytään yleiseltä tieltä tilalle,
- raadon paikantaminen,
- nostovalmistelut,
- lastaus,
- lastauksen lopetustoimet,
- dokumentointi ja kuittaus,
- nouto päättyy, kun käännytään tilalta yleiselle tielle.
Tilalta tapahtuvan noutopahtuman nopeuttaminen tarjoaa mahdollisuudet suuriin kustannussäästöihin. Jo 5 minuutin lyhennys tilalla kuluvaan aikaan merkitsee noin 3 000 tunnin aikasäästöä vuositasolla. Säästynyt aika voidaan käyttää ajamiseen, joten työajansäästön lisäksi saadaan kalustosäästöjä.
Tilakäsittelyn kehittäminen edellyttää yhteistyötä Honkajoen logistiikkaorganisaation, tuottajien ja edunvalvojien (MTK, SLC) sekä Ruokaviraston kesken.